Lancia.it

Verleidelijk.
HIJ BELICHAAMT
ALLE SCHOONHEID VAN EEN
MILIEUVRIENDELIJKE
KEUZE.

AARDGAS VOOR VOERTUIGEN, EEN VEILIGE BRANDSTOF.
FIAT GROEP IS REEDS 18 JAAR DE WERELDWIJDE LEIDER IN HET DOMEIN VAN VOERTUIGEN UITGERUST MET HYBRIDE CNG/BENZINE MOTORS

Aardgas wordt als gas in de auto opgeslagen, in tegenstelling tot LPG – ‘Liquified Petroleum Gas’ – dat in vloeibare vorm in de auto zit. Aardgas voor voertuigen is veel veiliger dan LPG, omdat het bij een lek onmiddellijk oplost in de lucht. Wagens die op aardgas rijden mogen daarom ook gewoon parkeren in ondergrondse garages.

Daarnaast ontbrandt aardgas pas bij een veel hogere temperatuur dan vloeibare brandstoffen. Het ontbrandt pas bij 580 °C, terwijl benzine al ontvlamt bij een temperatuur van 220 °C. Daarnaast moet de concentratie van aardgas in de lucht exact tussen 5 en 15% liggen om te kunnen ontbranden. Bij een lek is het brandgevaar dus stukken kleiner dan bij andere brandstoffen.

Tot slot worden de tanks in de voertuigen en in de tankstations vervaardigd uit uiterst sterke materialen, zoals staal. Ze worden aan extreem strenge tests onderworpen. Zo’n aardgastank is daardoor beter bestand tegen een aanrijding dan een normale benzinetank.

CNG wordt opgeslagen in een aparte gastank die tijdens de productie wordt ingebouwd in de bodemplaat van de wagen. 

Hierdoor is er geen enkele installatie nodig en is er geen verlies aan ruimte. Fiat- en Lancia-voertuigen op CNG hebben naast de gascilinders ook een tank voor benzine. Is de aardgastank leeg, dan schakelt de auto tijdens het rijden automatisch over op benzine. 
Zo kan de totale autonomie oplopen tot meer dan 1.000 kilometer. 
Het kent een groeiende

Lancia Automobiles - FCA BELGIUM n.v.